3. nedelja med letom – B

Nedelja Svetega pisma

24.01.2021

Godovi v tem tednu:

Ponedeljek: Spreobrnitev apostola Pavla

Torek: Timotej in Tit, škofa

Sreda: Angela Merici, devica, ustanovitljica uršulink

Četrtek: Tomaž Akvinski, duhovnik, cerkveni učitelj

Petek: Valerij, škof

Sobota: Martina, mučenka

Nedelja: Janz Bosko, duhovnik, ustanovitelj salezijancev

Danes praznujemo Nedeljo Božje besede. Letošnje praznovanje je vrhunec leta Božje besede, ki ga je Katoliška biblična federacija razglasila ob 1600. obletnici smrti, največjega prevajalca Svetega pisma, sv. Hieronima.

Papež Frančišek je ob tem napisal apostolsko pismo ‘Odprl jim je um’ (Aperuit Illis), s katerim je želel spodbuditi iskanje novih načinov, kako Sveto pismo čim bolj približati vsakdanjemu življenju sodobnega človeka. Geslo letošnje nedelje Svetega pisma, ‘tedaj so se jima odprle oči’ (Lk 24,31a), je vzeto iz odlomka o emašvkih učecih.

Vsakdo, ki bere Sveto pismo, je najprej nagovorjen, da odpre oči za življenje, ki ga živi. V njem bo zagotovo zaslutil tudi Boga, ki ga ljubi in spremlja. In če mu bo ob branju Svetega pisma želel prisluhniti z ljubeznijo, se mu bo Vstali Jezus Kristus gotovo razodel.  

V naši župniji svete maše potekajo po ustaljenem redu. (Udeleženci morajo nositi zaščitne maske in si razkužiti roke pri vstop in izstopu iz cerkve). Ob nedeljah se zgodnje maše udeležita največ 2 vernika. Zato razmišljamo, da jo bomo po prenehanju epidemije ukinili. Maša preko medijev je v tej situaciji dobrodošla, ni pa isto kot biti pri maši v cerkvi, podobno je praznovanju rojstnega dneva preko zoom-a (zuma).

Kdor se ob nedeljah udeleži maše doma preko TV ali RADIA, lahko prejme sveto obhajilo v naši cerkvi po osmi maši ob 8.45 ali po deseti maši ob 11.30. uri.

Ob nedeljah spovedujeva med mašami v spovednici, med tednom pa pred mašo ali pa po predhodnem dogovoru.

V ponedeljek je sklep tedna molitve za edinost kristjanov. V družini, kjer ni razdeljenosti je lepo živeti, saj se vsak posameznik lahko uresniči, ker drug drugega podpirajo in spremljajo. V tem smislu molimo za edinost kristjanov, da bi bilo tako tudi med nami kristjani: katoličani, evangeličani in provoslavnimi. Bolj bomo blizu Jezusu, bolj si bomo blizu med seboj.

V torek pričnejo otroci prve triade s poukom v šoli. Verouka pa še ne bo v učilnicah samostana vse do konca februarskih počitnic. Potem se bomo odločili, kako naprej. Starši otrok prve triade bodo še naprej dobivali navodila za verouk preko elektronske pošte. Višji razredi pa na spletni strani naše župnije.

Prišla je nova številka tednika Družina in Mavrica. Nekateri še niso vzeli zadnjih dveh (starih) številk, tudi Ognjišča ne. Mlade spodbujamo k odgovornosti za ostarele in bolnike, da bodo pravočasno dobili verski tisk. Prihodnjo nedeljo je sklep meseca verskega tiska.