Ne poznam nikogar, ki mu ne bi bilo pred spovedjo vsaj nekoliko neprijetno. Poznam pa take, ki ob besedi spoved skoraj omedlijo

Toda ali ni čudovit občutek, ko se zavemo, da smo pri spovedi vse slabo, ki smo ga storili, izročili v Božje roke in nas ne bremeni več?

Pred vami je nekaj nasvetov, da ta zakrament ne bo nekaj neprijetnega, ampak pot do tega, da zadihamo svobodno in veselo.

1. Začnite z molitvijo

Preprosto: znamenje križa in kratko klicanje Svetega Duha. Na primer: “Pridi, Sveti Duh, pomagaj mi, da se dobro pripravim na spoved.”

2. Najprej zahvala

Na začetku ni čas za divje iskanje grehov. Ustavite se in se zahvalite za vse, kar je vašem življenju dobrega. Iskanje razlogov za hvaležnost je navadno težje kot obsojanje samega sebe.

Preberite še:Kako se je papež Janez Pavel II. spovedal pri duhovniku klošarju

3. Navdušiti se nad Bogom

Pomagajo nam lahko odlomki iz Svetega pisma. Lahko je to prilika o izgubljenem sinu (Lk 15,11-32) ali odlomek o Jezusu, ki umiva noge apostolom (Jn 13,1-19). Se je takega Boga res treba bati?

4. Listek in pisalo (ali pametni telefon)

Zapisovanje svojih navdihov, dobrih del in grehov ureja vest. Vse se vidi kot na dlani.

5. Obrazci niso najpomembnejši

Težava se pojavi v času priprave na prvo sveto obhajilo. Obrazec spovedi se učimo, kot bi bil to očenaš. Kaj pa če se zmotim? Ne, tisto, kar šteje, sta smisel in namen.

Preberite še:Zakaj se katoličani spovedujemo duhovniku, ne kar Bogu?

6. Tudi duhovnik se spoveduje

Pogosto hujših grehov kot spovedanci. Marsikateri duhovnik pove, kako se v spovednici uči ponižnosti, ko spoveduje osebe, ki živijo v globljem odnosu z Bogom kot on.

7. Težki grehi lahko odprejo pot za milost

To točko dobro razumejo veliki grešniki po spreobrnjenju. Več kot je naše ubogosti, več Božje ljubezni doživimo.

8. Predstavljati si Jezusa

Ko nas je strah pred spovednikom, pomaga, če si predstavljamo Jezusa. On je res tam – bolj resničen, kot vidva s spovednikom. Čaka z usmiljenjem.

Preberite še:Ali res moram k spovedi?9. Duhovnika ne presenetiteVsi najbolj šokantni in sramotni grehi so dobro opisani že v Stari zavezi. Bogoslovje pripravlja duhovnike tudi na najbolj težka priznanja.10. Bog se ne naveliča odpuščatiKarkoli bi se zgodilo – Bog se ne naveliča odpuščati. Mi smo tisti, ki se naveličamo prositi odpuščanja. On čaka, razume, objame, odpusti, obdari in blagoslovi našo pot.Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.

Kategorije: Novice

p. Bernard Goličnik

GSM 031-257-193